0

Будматеріали з відходів – технології майбутнього

Будматеріали з відходів – технології майбутнього
Однією з актуальних проблем сучасності як перетворити промислові відходи на недорогий матеріал, що має високі екологічні показники. Нові розробки показали, що це цілком реально. Прикладом цього може бути пінопласт, який можна створювати з відходів деревини, або матеріал, для зведення фасадів створений на основі лушпиння рису.
Так, у Нідерландах команда однодумців протягом кількох років працювали над створенням біоцементу, який володіє здатністю самостійно відновлюватися. І три роки тому їм удалося створити такий матеріал. Дослідники змогли знайти бактерії, які мають здібності затягувати тріщини, що виникли в бетоні.
Щоб досягти позитивних результатів, вони поєднали звичайний цемент з капсульованим лактатом кальцію бактеріальну масу.
Адже після закінчення певного часу в бетоні починають з'являтися тріщини, то в них поступово починає просочуватися волога. Вона активізує бактерії, які починають посилено харчуватися лактатом кальцію. Таким чином, харчуючись цією речовиною, бактерії починають активно виробляти кальцит, і він заповнює всі каверни та тріщини на бетоні.
Ще однією інновацією у будівництві є «деревна піна». Для її отримання відходи деревини спочатку подрібнюють, а потім перетворюють її на в'язку масу. Далі в деревину додають газ і таким чином маса спінюється. Певні природні речовини, що містяться в ній, застигають, і піна стають твердою. На виході одержують екологічний дуже легкий матеріал. Його можна легко формувати в гнучкі досить тонкі пластинки або в міцні панелі різної товщини. Такий пінопласт, отриманий з відходів деревини, можна без проблем розпиляти на шматки будь-якої форми та розміру.
Піна на основі деревини, відмінний теплоізолюючий матеріал і якнайкраще підходить для теплоізоляції будівель. Якщо порівняти таку піну, наприклад, з таким матеріалом як дерево волокниста шерсть або ДСП, то інноваційний матеріал значно стійкіший до навантажень механічного характеру та вологого середовища.
Фірмою з США Noble Environmental також розроблений новий екологічний будівельний матеріал - ecor. Цей матеріал під великою температурою, пресується з відходів деревного волокна і є деревоволокнистою плитою. Компанія сертифікувала інноваційний матеріал, який, по суті, є біопродуктом, що повністю складається з целюлози. Як сировина для цього продукту відмінно підходить будь-які вироби з паперу та картону, стружка з деревини, лушпиння від кокосових горіхів та кави, зернових культур і навіть гній від домашніх тварин.
Властивості та структура ekor багато в чому нагадує інші матеріали цієї категорії, такі як гіпсокартон, структурні композитні матеріали, або ДСП. Зовнішній вигляд інноваційного продукту нагадує всім відомий гофрований картон. А основні його плюси – це його чудова легкість, адже його вага менша ніж у звичайних панелей, на цілих 75%. Автори нового будівельного матеріалу, який роблять з відходів целюлози, вважають, що він придатний не тільки для робіт, пов'язаних з будівництвом. З нього, наприклад, можна робити товари для найширшого застосування і меблі в тому числі.



Американська компанія "Resysta North America" також представила для огляду свій новий екологічний матеріал під назвою "Resysta". Цей біокомпозитний будматеріал чудово підходить для будівництва фасадів будівель.
Основою цього інноваційного матеріалу є рисове лушпиння, мінеральні масла та кухонна сіль. Він показав відмінну стійкість від впливу агресивного середовища, насамперед до підвищеної вологості та впливу ультрафіолетових променів. До того ж такий продукт має дуже привабливий вигляд, його панелі дуже схожі на «тропічну деревину». Ці панелі легко обробляється, і не потребують спеціального обслуговування. А висока міцність такого продукту виключає появу на ньому тріщин та механічних пошкоджень. Біокомпозит не схильний до утворення на ньому грибків і цвілі. Тому є бездоганним матеріалом для будівництва басейнів відкритого типу. Крім того з нього можна виготовляти покриття для відкритих літніх терас та якісні вуличні меблі.



Також нові технології впроваджуються і у виробництво такого надійного матеріалу як кераміка. Фірма «Flexbrick» з Іспанії розпочала випуск нового керамічного матеріалу, який назвала своїм маєтком. Flexbrick – гнучкий будматеріал, що складається з блоків, зроблених з обпаленої глини, які сплетені між собою сталим дротом, має форму листів або пластин. Такий матеріал є справжньою знахідкою як для будівельних фірм, так і для дизайнерських колективів. Адже гнучкі пластини з кераміки дозволяють створювати конструкції, які можуть мати будь-яку кривизну.
Товщина керамічних пластин або блоків може змінюватись. Застосовується у найширшому спектрі будівництва. Його можна застосовувати як покриття фасадів, стель, стін та підлоги. Прекрасно підходить для робіт з покращення ландшафту, як компонент для дорожніх покриттів, дизайнерських нововведень у вуличній архітектурі.
У Японії в Токійському університеті, так само винайшли, інноваційний матеріал з кераміки, який отримав властивість акумулювати теплову енергію, потім шляхом невеликого стиснення виділяти цю енергію. Цей унікальний продукт здатний накопичувати в собі сонячну енергію, крім того ця терм кераміка, здатна використовувати струм з електричних мереж і енергію пристроїв, що мають рушійні частини.

Будматеріали з відходів, Resysta, Flexbrick

Коментарі

Залишилися запитання?

Ми Вас проконсультуємо прямо зараз