0

Народний паркан: сітка-рабиця

Народний паркан: сітка-рабиця

Найзатребуваніша і незамінна складова частина заміського життя - це паркан, змонтований із сітки-рабиці. Багато власників огороджують свої ділянки капітальними конструкціями, але такий вид огорожі не кожному по кишені. Та й якщо ділянка невелика, то незручностей від капітального паркану більше, ніж користі. Ось і робиться вибір на користь нехай і менш прозорого, зате демократичного у всіх відносинах, огорожі. Через нього і вулицю видно і з сусідом можна поговорити.

Виробляється сітка з різних видів дроту:


1. Звичайного сталевого дроту.
2. Оцинкований.
3. Дріт, покритий ПВХ.
4. Оцинкованим дротом, покритим ПВХ.

Для будівництва паркану підійде рабиця з будь-якого з перерахованих вище матеріалів. Але найбільш затребуваним є рабиця просто оцинкованої або з покриттям ПВХ.
Ці матеріали довговічні. Покриття з полівінілхлориду та оцинкування не схильна до природних змін. Їм не страшний дощ, пекуче сонце та сильний мороз.

За розміром осередків рабиця буває крупноячеїстою і дрібнокомірчастою. Дрібнокомірчасту сітку беруть ті, хто збирається тримати на ділянці свійську птицю, або ті, у кого є домашні тварини дрібних порід. Сітка-рабиця з дрібним осередком не дозволить тваринам та птиці самостійно піти з ділянки.

Сітку з великим осередком беруть ті люди, яким потрібно просто позначити межу ділянки і посадити вздовж такого паркану кучеряві рослини. Такий варіант є чудовою опорою для берунків. Завдяки цьому можна отримати чудову живоплоту.

У сітки-рабиці є один маленький нюанс. Але не враховувати його не можна, тому що надалі це може позначитися на красі паркану та стані нервів. Є рабиця, дрібної, зроблена з дроту чорного кольору. Таку сітку обов'язково слід покривати захисним шаром. Чорне покриття, на жаль, не довговічне, вже через пару років сітка починає іржавіти, а через три роки такий паркан стає непридатним. Якщо паркан необхідний саме з такого виду сітки, потрібно брати до уваги, що його доведеться фарбувати вже через два роки. Такий догляд продовжить термін служби паркану на кілька років.

Принади та недоліки огорожі з сітки-рабиці.


Купівля цього матеріалу для забору на присадибній ділянці має низку позитивних моментів:

1. Демократичну вартість матеріалу ( дивитись ціни ).

2.Світлопроникність огорожі. Така конструкція не створює тіні на власній ділянці, ні на ділянці сусіда. Це дуже важливо, якщо є город з одного боку огорожі та з іншого. Якщо ж повна прозорість не потрібна, можна посадити вздовж забору кучеряві рослини. Причому такі сорти можуть бути культурно корисними. Наприклад, підійде квасоля або горошок.

3. Монтаж паркану з сітки-рабиці не займає багато часу та фізичних сил. Стандартну ділянку розміром 6 соток можна обгородити за два дні.

4. Абсолютна жароміцність сітки. Паркан із такого матеріалу не горить. Якщо, звісно, опорні стовпи не з дерева.

5. Висока функціональність огорожі. Повністю виконує функцію, що захищає. Подолати його людям досить важко, а маленьким тваринам неможливо.

6. Тривалий термін експлуатації. Паркан із сітки-рабиці служить довго. Йому не страшні природні зміни.

Вибираючи такий вид огорожі для присадибної ділянки, слід розглянути недоліки конструкції.

1. За допомогою такого паркану не можна захиститися від бруду та пилу. Це особливо важливо, якщо територія, що захищається, знаходиться в безпосередній близькості від дороги з великим потоком машин.

2. Погана шумоізоляція. Такий паркан ніяк не відсіче звукову хвилю від транспорту, що проїжджає повз.

3. Сітка-рабиця не зможе приховати те, що відбувається на ділянці від сторонніх спостерігачів.

4. У разі виникнення пожежі на захист від полум'я розраховувати не варто. Сам паркан встоїть, але крізь осередки полум'я вільно проникає на територію за парканом.

Самостійне будівництво паркану


Перший етап будівництва паркану – це встановлення опорних стовпів. Саме до них і кріпитиметься сітка. На однаковій відстані одна від одної викопуються ямки глибиною від 80 см до метра. В отворах робиться подушка з піску та щебеню. Потім встановлюється опорний стовп та бетонується. Оптимальна відстань між стовпами – 2,5 метри. Можна залишити і 3 метри, але тоді збільшується «парусність» самого огородження, це призводить до розбовтування конструкції та провисання сітки.
А ось висота вибирається індивідуально. Це може бути 1,5 метра та 2,5 метра. Все залежить від бажання. Наприклад, якщо на ділянці є вівчарка, треба враховувати, що розлюченому псові нічого не варто перемахнути огорожею заввишки 2,2 метри. І в даному випадку, чи це буде сітка-рабиця або паркан з іншого матеріалу – значення не має. Пес легко долає перешкоду.

Першими встановлюються стовпи по кутах, а також біля хвіртки та воріт. Саме вони нестимуть основне навантаження конструкції. Як правило, вони монтуються підкосами.

Коли всі стовпи встановлені, слід розпочати монтаж сітки. Вона згорнута в рулон, і розтягувати її починають від кутового (будь-якого) стовпа. Між ґрунтом та нижнім краєм полотна дотримуються 5-7 см зазору. Закріплюється матеріал дуже ретельно. Для цього використовуються: гачки, хомути та дріт. У верхньому і нижньому краї для міцності конструкції пропускається металевий трос, часто навіть не один. Це додасть стійкості огорожі.

Паркан із секцій.


Що таке секційний паркан? Нині вони набирають популярності. Це конструкції, складені із секцій сітки-рабиці розміром 1х1 метр. Такі секції мають окантовку із металу. Форма може бути різною: квадрат, прямокутник, трикутник. Вони прості у збиранні. Результат досить привабливий та довговічний.

Коментарі

Залишилися запитання?

Ми Вас проконсультуємо прямо зараз