0

Що краще: фарба чи шпалери?

Що краще: фарба чи шпалери?

У переважній більшості випадків декор стін зводиться до двох варіантів: фарбування або покелейки шпалер. В обох матеріалів є свої переваги, але також ряд недоліків. Тому, щоб зробити безпомилковий вибір, важливо в них добре розумітися.

Коли краще підійде фарба


Сучасні лакофарбові матеріали тепер радують покупців величезним вибором кольорів. Більш того, виробники, прагнучи, догодити навіть найпримхливішим клієнтам пропонують можливість підібрати колір, аж до чверті тону. Це дозволяє втілити в життя всі свої навіть найсміливіші фантазії. Однак це не єдина перевага фарб.

  1. Вони мають чудову властивість — екологічність. Тому використовувати їх можна навіть у дитячих кімнатах. Зазвичай для покриття вибирають акрилові або водоемульсійні.
  2. Користуватися фарбою просто і зручно - навіть найнедосвідченіший маляр легко пофарбує середнього розміру кімнату буквально за півдня.
  3. Якщо якась частина забрудниться або на ній виявиться малюнок юного художника, зовсім нескладно виправити прикре непорозуміння за допомогою декількох помахів пензля.
  4. Якщо ви маєте художній талант, завжди можна використовувати кілька кольорів, щоб створити ексклюзивний візерунок. Тим же хто не має цього дару прийдуть на допомогу готові трафарети.
  5. Якісний склад приємно порадує своєю стійкістю до вицвітання, зношування. Деякі види фарб можна мити.
  6. Якісна фарба, особливо якщо купувати у великих упаковках, є доступною за ціною покупцям з будь-яким рівнем доходу.


Мабуть, у сумі це пояснює той факт, що найчастіше у будинках, офісах, торгових центрах на стінах ми бачимо саме фарбу. Таким чином можна зробити висновок: фарба доречна як декор завжди і скрізь.

Переваги шпалер



Втім, шпалери все ж таки не збираються поступатися позиціями. Для дому їх вибирають не рідше, ніж фарбу. Чому?

  1. Основний аргумент — багатий вибір малюнків, фактур. Серед широкого асортименту ви легко знайдете оптимальне поєднання, щоб перетворити декор до невпізнання.
  2. Шпалери досить легко клеїти, особливо якщо поверхня добре підготовлена. Тому якщо хтось із домашніх готовий допомогти, то середнього розміру кімнату можна обклеїти протягом дня.
  3. Якщо шпалери хорошої щільності, вони легко приховують невеликі нерівності та інші вади шпаклівки, що абсолютно неможливо зробити за допомогою фарби.
  4. Якісні шпалери відрізняються тривалим терміном служби – не менше п'яти років, а при гарному догляді, покритті лаком – 10 років та довше.
  5. За вартістю вони цілком можна порівняти з вартістю хорошої фарби.


Тому при всіх перевагах фарби, все ж таки шпалери ще довго залишатимуться улюбленим багатьма матеріалами для декору стін.

Щоб не помилитись з вибором


Остаточне рішення залежить лише від вас. Однак, перш ніж прийняти його, все ж таки варто звернути увагу на окремі моменти.

  1. Для приміщень з високою прохідністю, високим експлуатаційним навантаженням краще підійде фарба. Пам'ятаємо, що пошкоджену ділянку завжди можна заново пофарбувати. У випадку зі шпалерами, доведеться попрацювати, щоб акуратно відірвати один лист, а також акуратно приклеїти новий.
  2. Фарбування стін - відмінний привід зробити хорошу шпаклівку . Тільки в цьому випадку фарба добре виглядатиме. Якщо все ж таки вона не ідеальна, то варто всерйоз подумати про шпалери. Зрештою, завжди можна знайти моделі під фарбування, при цьому підібрати цікаву фактуру, щоб стіна не виглядала безликою.
  3. Забарвлені стіни завжди можна обклеїти шпалерами. Як показує практика, якщо хочеться змін багато хто саме так і робить. Відмінна ідея урізноманітнити дизайн - фотошпалери для однієї стіни . Коли після зняття шпалер, доведеться добре зачистити залишки клею, нанести шар шпаклівки, перш ніж поверхня буде повністю готова під фарбування.

Підбиваючи підсумки


Стверджувати, що фарба краща за шпалери або навпаки — щонайменше дуже самовпевнено. Кожен матеріал має свої переваги, особливості, недоліки. Тому найрозумніше покладатися на власні естетичні уподобання, не забуваючи про призначення, особливості приміщення. У будь-якому випадку, факт залишається фактом: враховуючи, що фарбу ми все ж таки частіше бачимо в громадських будинках, розумно вдома насолоджуватися теплом, затишком, які здатні створювати тільки красиві шпалери. Зрештою, ніхто не може завадити піти на сміливий експеримент та частину стін пофарбувати, а частину – покрити шпалерами.
Інтернет магазин будматеріалів "Бена" радий представити своїм покупцям не тільки відмінний вибір лакофарбових матеріалів, але також всі необхідні для якісного ремонту в будинку, у тому числі стяжку, шпаклівку, фотошпалери, склополотно, тисячі інших корисних дрібниць. Менеджери магазину мають спеціальну освіту, підготовку, які дозволяють надати кваліфіковану допомогу кожному покупцеві, щоб ви могли зробити правильний вибір, зробити вигідну покупку.

Коментарі

Залишилися запитання?

Ми Вас проконсультуємо прямо зараз