0

Стяжка для підлоги своїми руками

Стяжка для підлоги своїми руками

Ремонт в будинку і квартирі завжди починається з обробки стін, підлог, стель. Від якості їх обробки залежить, як часто його доведеться повторювати і, звичайно, остаточний результат. Мабуть, найважливіша частина — підлога. Про те, як зробити його ідеально рівним, довговічним, стійким до будь-якого роду пошкоджень, варто поговорити більш детально.

Для чого потрібна рівна підлога?


Навіть якщо після зняття старого покриття вам здається, що стяжка знаходиться в хорошому стані , навряд чи варто ігнорувати необхідність його ретельної перевірки. Для цього добре підійде рівень 1 м завширшки та більше. Професійні майстри з ремонту точно знають: у 90% випадків він виявляється нерівним.
Наслідки цього стануть помітні щойно у приміщенні почнуть встановлювати меблі. Крім того, нерівності призводять до швидкого зношування покриття в тих місцях, де на нього припадає велике навантаження. А саме – на виступаючих частинах. Чим більше на них стоїть меблів, чим частіше проходять люди, тим швидше протирається лінолеум або ковролін. А ось викласти на нього ламінат чи плитку абсолютно неможливо.
Тому якщо невеликі нерівності на стінах можна приховати за допомогою фактурної штукатурки, склополотна, щільних шпалер, то з підлогою навряд чи варто так ризикувати.

З чого почати?

Безперечно, розумно скористатися послугами професійних майстрів, щоб отримати ідеальний результат. Однак, якщо дізнатися трохи більше про сучасні будівельні суміші для підлоги та кілька маленьких хитрощів, то з таким складним, на перший погляд, завданням можна впоратися самотужки.

  1. Перший крок – ретельний огляд старої стяжки. Уважно перевірте, чи є сколи, вм'ятини, тріщини.
  2. Обов'язково потрібно видалити все сміття. Дрібна крихта, камінці, які часто утворюються після довгого використання, потрібно обов'язково видалити. Деякі вважають за краще залишити все будівельне сміття на місці і просто покрити його новим складом. Такий підхід скоротить термін служби стяжки - швидко з'являться тріщини і навіть розломи, а трохи пізніше підлога почне скрипіти.
  3. З отриманих даних потрібно підібрати будівельні суміші для стяжки.

Які суміші можуть знадобитися?



На ринку представлений великий асортимент сумішей для підлоги. І недосвідченому новачкові буває непросто зробити безпомилковий вибір. Насправді, все просто.

  1. Звичайно, починається все із ґрунтовки. Обов'язково потрібно якісно обробити практично кожен сантиметр. Вона видалить пил, зробити поверхню повністю підготовленою до подальших робіт.
  2. Якщо на старій стяжці є серйозні ушкодження, доведеться почати спеціальної ремонтної суміші. Це особливий склад, який зміцнить місця розломів та стане свого роду підкладкою для нанесення фінішного покриття. Втім, для дрібних тріщин вона також відмінно підійде, оскільки запобігатиме їх появі в майбутньому.
  3. Для фінішного покриття майстри вибирають суміші, що самовирівнюються. Ця новинка з'явилася відносно недавно, проте її перевага миттєво припала до смаку всім. Головне з них - рівна, гладка поверхня, яка утворюється після висихання, не припадає пилом і готова до покриття лінолеумом, ламінатом, плиткою.

Технологія покриття

Не менш важливий ніж підготовчий етап — технологія покриття. Розберемося з нею поетапно.

  1. Етап No1. Як ми вже казали – будь-які будівельні роботи супроводжує ґрунтовка. Її потрібно наносити спочатку, а також після кожного наступного шару.
  2. Етап No2. Ремонтна суміш має покрити усі проблемні зони. Обов'язково потрібно їй дати добре висохнути, а потім знову вся поверхня обробляється грунтовкою.
  3. Етап No3. Фахівці рекомендують обов'язково обробити всю поверхню тонким шаром клей-цементу. Це дивовижний міцний склад, який забезпечить якісну адгезію поверхні з новою стяжкою. Приготуйте розчин і нанесіть його за допомогою зубчастого шпателя .
  4. Етап No4. Після повного висихання клею (при температурі +20 зазвичай вистачає 14 годин, якщо на упаковці не вказано інший час), настав час покривати сумішшю, що самовирівнюється. Слідкуйте за дотриманням пропорції води – не варто робити її дуже рідкою, оскільки це погіршує властивості складу. Втім, якщо додати її менше, то дуже густа суміш погано розподіляється і стяжка рівною не вийде.


Як правило, вже через 12 годин можна акуратно пройтися по стяжці та перевірити її якість. Бажано - за допомогою рівня або правила . Якщо початку робіт були великі, ями можуть залишатися нерівності. Щоб їх усунути повністю можна нанести другий шар самовирівнювальної суміші.


Чи варто робити стяжку зі звичайного цементу?


Безперечно, цемент один з найпопулярніших будівельних матеріалів. Проте сучасні стяжки поступово витісняють його. Чому?

  1. Цемент - недорогий, доступний матеріал і в цьому його основна перевага перед дорожчими сумішами для підлоги.
  2. До його недоліків можна віднести відносно недовгий термін служби. Залежно від експлуатаційного навантаження та мікроклімату в приміщенні, він варіюється від 10 до 20 років. У той час як сучасні новинки заявляють про термін експлуатації не менше 50 років, навіть якщо стяжка використовується у складських приміщеннях, де працює важка техніка.
  3. Щоб отримати ідеальний результат, доводиться наносити товстий шар. Самовирівнювальні суміші утворюють міцну поверхню при товщині 1-2 см. Тому вони відмінно підходять для приміщень з невисокими стелями, де буквально кожен сантиметр на рахунку.

Головне правило


Перед початком робіт варто пам'ятати про головне: тільки по-справжньому якісні матеріали дають відмінний результат. Тому, вибираючи будівельні суміші, звертайте увагу на виробника, дату виготовлення. Бажано підбирати все необхідне від одного виробника, щоб усі компоненти були сумісні між собою.
А щоб заощадити не тільки на послугах майстрів, але також на вартості якісних будматеріалів, оформити замовлення варто в інтернет магазині будматеріалів "Бена ". Тут ви знайдете все необхідне для стяжки, шпаклівки та інших ремонтно-будівельних робіт за вигідними цінами. Оформляючи оптове замовлення на сайті, ви отримуєте додаткові знижки. А доставити важкий вантаж до будівельного об'єкту У Києві та області вам допоможе власна служба доставки , по Україні - кур'єрська служба "Нова Пошта".

Коментарі

Залишилися запитання?

Ми Вас проконсультуємо прямо зараз