0

Як поєднувати профілі для гіпсокартону

Як поєднувати профілі для гіпсокартону

Гіпсокартон – це дуже популярний оздоблювальний матеріал. Він використовується не тільки для обробки приміщень, вирівнювання стін та стель, але й з метою декорування та створення унікального дизайнерського простору. Для декорування приміщень найчастіше з гіпсокартону виготовляються різноманітні конструкції. Їх основою служить металевий профіль, за допомогою якого вдається створювати незвичайні архітектурні форми та конструкції.



Про металопрокат

Вироби з металу завжди мали центральне місце у будівництві чи оздобленні будівель цивільного та промислового призначення. До металевих виробів для обробки та ремонту приміщень різного призначення відноситься металевий профіль як каркас і металопрокат в особі труб круглої та квадратної форми. Останній найчастіше використовується в процесі будівництва та рідше в момент обробки. Металопрокат – це арматура, швелер, куточок, двотаврова балка, дріт і навіть різного роду листи.


Металевий профіль, як матеріал для виготовлення каркасів різної форми і властивостей, найчастіше виготовляється з алюмінію. Цей матеріал має достатню міцність, щоб утримати вагу конструкції і легко набуває різноманітних форм.

Конструкції з гіпсокартону

Для конструкцій із гіпсокартону попередньо виготовляється каркас. Для складання каркаса використовується металевий профіль різних видів:

  • стійковий;

  • стельовий;

  • напрямний для перегородок;

  • напрямний для стель.



Профілі, які використовуються для гіпсокартонних конструкцій, мають вигляд букв П при погляді на переріз. Отже, будь-який профіль має дві полиці та одну стінку. Вид напрямного профілю відрізняється і довжиною полиць. Для можливості посилення конструкції стійкові та стельові профілі забезпечені загинами. Тому ці види профілю звуться силові.


У плані будівництва та оздоблення металевий профіль є матеріалом високої технологічності. При взаємодії з гіпсокартонними конструкціями здатний з'єднуватися різними способами та видами кріплення.


Способи кріплення профілю між собою


З'єднання профілів між собою здійснюється за допомогою спеціального інструментарію під назвою просікач або шурупів класу метал-метал. Всі способи кріплення профілю між собою діляться на стандартні та нестандартні.


Стандартне з'єднання – це з'єднання профілів між собою за допомогою елементів, що випускаються спеціально для цього, тільки тими способами, які рекомендовані виробниками гіпсокартону. Найпоширеніші листи гіпсокартону випускає Кнауф та Гіпрок. Всі інші методи та способи звуться нестандартними.


Найбільш затребувані способи з'єднання профілів:


  • подовження встик або внахлест – найчастіше потрібно при великих розмірах конструкцій, підходить для стійкових та стельових видів профілю. При з'єднанні встик потрібно використання спеціальних з'єднувачів, а при кріпленні внахлест досить простого шурупа. Замість спеціального з'єднувача багато будівельників використовують шматок стійкового профілю, який після накладання на місце стику кріпиться шурупами;

  • з'єднання в кутку конструкції - найчастіше використовується при монтажі коробів та інших каркасів шаф. Кріплення в такому разі можливе лише стійкового типу профілю. Профіль вставляється один в одного і закріплюється шурупом або присікачем. При дуже невеликому розмірі конструкції можливе використання напрямного профілю, який кріпиться аналогічно стійковому;

  • Т-подібне та Х-подібне – зустрічається у створенні дверних прорізів, ніш, люків та каркасах під прокладку комунікацій у перегородках, в основному використовується стійковий профіль та напрямний. Перемички можуть бути встановлені у різний спосіб.



Окремо стоїть питання з'єднання стельового профілю. Стельовий профіль з'єднується під кутом 90 °С, подовжується, з'єднується. Для подовження використовуються спеціально виготовлені заводські подовжувачі, які звуться краб. Краб найчастіше використовується у стелях одного рівня. Двухрівнева стеля передбачає з'єднувачі складнішого конструктиву, який здатний повертатися по своїй осі в пошуках кутах з'єднання.


Таким з'єднувачем є хрестоподібний з'єднувач. Фірма-виробник гіпсокартону випустила універсальний з'єднувач стельового профілю однорівневого типу КРАБ. Він чудово підходить для створення каркаса однорівневої стелі із гіпсокартонних плит.


Його будова дозволяє посилювати конструкцію кріплення силових профілів за допомогою перемичок. Перемички кріпляться під кутом 90 ° С перпендикулярно до поздовжнього профілю. Цей тип кріплення має вигляд специфічного кронштейну. За рахунок використання кріплення КРАБ відбувається посилення міцності та жорсткості каркаса у горизонтальному напрямку, а також гарантується нерухомість конструкції.


Нестандартні способи та методи кріплення профілю для гіпсокартону не продаються у магазині. Для того щоб їх створити необхідно мати кмітливість, ножиці по металу та бажання заощадити, створюючи надійні та міцні кріплення своїми руками із підручних засобів. При цьому варто відзначити, що міцне і надійне кріплення створюється тільки з металу.

Кріплення гіпсокартону до профілю

При кріпленні профілів для гіпсокартонних конструкцій важливим моментом є міцність з'єднання та нерухомість конструкції надалі. При кріпленні самого гіпсокартону до профілю необхідно використовувати тільки такі кріплення, які рекомендовані виробником, тому що вони враховують крихкість самого листа гіпсокартону і здатні створювати ідеальне кріплення за умови збереження зовнішнього вигляду готового виробу. Заради справедливості хочеться відзначити, що замінити кріплення для гіпсокартону можна, важливо враховувати вихідні параметри і ретельно підходити до вибору.



Коментарі

Залишилися запитання?

Ми Вас проконсультуємо прямо зараз